O nouă veste nu atât de îmbucurătoare pentru toți românii și bulgarii care vor să meargă în vacanță sau la muncă în Italia, dar totuși utilă pentru limitarea răspândirii noului coronavirus. Reprezentanții italieni au prelungit carantina pentru români și bulgari, după ce au fost înregistrate explozii de cazuri de infectare cu noul coronavirus.

Potrivit Mediafax.ro, Roberto Speranza, Ministrul italian al Sănătății, a semnat în cursul zilei de ieri, vineri, o ordonanță care prevede prelungirea privind carantina pentru persoanele care sosesc din România, Bulgaria și celelalte țări care nu fac parte din Uniunea Europeană. Persoanele care ajung în Italia sunt obligate să stea 14 zile în carantină, dar legăturile între țara noastră și Italia nu sunt întrerupte. Ei trebuie să completeze un formular cu datele personale și au obligația să se izoleze la adresa pe care o declară în fișă.

Pe de altă parte, în Regiunea Lazio, autoritățile testează voluntar românii care sosesc cu autocarele la gara Tiburtina, după ce mai multe persoane au fost testate pozitiv cu noul coronavirus, după ce și-au făcut concediul pe teritoriul italian. Testarea nu îi scutește de carantina obligatorie de 14 zile.

Masca, obligatorie în mai multe judeţe

Printre județele care au luat această decizie se numără Iași, Galați, Dâmbovița, Vâlcea, Brașov, Prahova, Constanța. Fiecare județ și-a stabilit propriile reguli de aplicare. De exemplu, în Prahova este obligatorie doar într-un anumit interval orar, în timp ce la Brașov autoritățile o impun pe străzile pietonale, care vor fi marcate corespunzător.

În Prahova, „masca trebuie purtată și în exteriorul obiectivelor turistice, între orele 07.00 – 11.00 şi 15.00-23.00. Exceptaţi de la această regulă sunt copiii cu vârsta mai mică de 5 ani”, precizează Prefectura Prahova.

În stațiunile de pe litoral, masca e necesară în intervalul 18-24. Totodată, cluburile sau terasele trebuie să respecte orarul stabilit de CNSU sau de comitetele județene pentru situații de urgență.