Președintele Klaus Iohannis și premierul interimar Ludovic Orban și-au dat întâlnire de urgență, marți, la Palatul Cotroceni. Întâlnirea ar urma să aibă loc la ora 14,00, conform unor surse citate de Realitatea PLUS.

Cei doi ar urma să discute despre alegerile anticipate, dar şi despre următoarea nominalizare pe care o va face preşedintele Klaus Iohannis, după decizia CCR. Întâlnirea cu Klaus Iohannis vine după ce Curtea Constituţională a decis, luni, că desemnarea lui Ludovic Orban pentru funcţia de premier este neconstituţională.

„Ceea ce am spus noi este următorul lucru: potrivit Articolului 101, aliniatul 3 din Constituție, președintele, în caz de criză, după căderea unui guvern, propune Parlamentului candidat de prim ministru, dacă nu există un partid majoritar, o persoană care să fie degajată de dialogul dintre președinte și partidele politice, dialog care să indice o persoană capabilă să coaguleze o majoritate parlamentară care să formeze guvernul”, a explicat preşedintele CCR Valer Dorneanu, la Antena 3.

Decizia a fost luată cu 7-2, Simina Tănăsescu și Livia Stanciu au votat împotriva admiterii conflictului.

Problema nu este faptul că preşedintele Iohannis l-a nominalizat pe Ludovic Orban, care tocmai fusese demis, ci faptul că preşedintele Iohannis a desemnat un premier care nu avea susţinere parlamentară, cu scopul declarat de a fi respins de Parlament, ceea ce reprezintă o forţare a prevederilor constituţionale.

Ulterior, într-o conferinţă de presă, Klaus Iohannis a declarat că şansele pentru organizarea alegerilor anticipate au scăzut sub 50%. Președintele Iohannis va fi obligat să trimită Parlamentului o nouă propunere de premier care va putea strânge o majoritate. Aceasta nu va putea fi tot Ludovic Orban.

Iohannis: „Nu voi desemna un premier din partea PSD”

Președintele Klaus Iohannis a declarat, luni seara, după decizia Curţii Constituţionale, că nu va desemna un prim-ministru din partea PSD sau din partea unei majorităţi „create ad-hoc” în jurul PSD pentru că acest lucru ar însemna „o nerespectare a voinţei cetăţenilor”. Președintele Klaus Iohannis a declarat că PSD a creat o nouă criză politică, prin sesizarea CCR.

„După ce a avut una dintre cele mai dezastruoase guvernări, după ce a demis Guvernul Orban, PSD a creat o nouă criză prin sesizarea CCR. Nu voi comenta decizia CCR, așa cum știți că nu am comentat nici cu alte ocazii și voi aștepta motivarea. Însă ceea ce face PSD e o sfidare fără precedent la adresa oamenilor, cu atât mai mult în aceste zile în care România are nevoie de acțiune politică responsabilă și nu de politicieni care să o aducă mai adânc în criză”, a spus Iohannis.

CCR a decis: Desemnarea lui Ludovic Orban nu e constituţională. PSD jubilează

În privința desemnării unui nou premier, Iohannis a spus că acesta nu va fi unul din partea PSD. „Desemnarea unui premier din partea unei majorităţi coalizate ad-hoc în jurul PSD ar însemna o nerespectare a voinţei cetăţenilor. De aceea am spus că, în opinia mea, este revenirea cât mai repede la votul cetăţenilor şi crearea unei majorităţi parlamentare capabilele să susţină un guvern stabil”.

„Am spus-o și o repet: nu voi desemna un premier PSD. Nu există niciun partid și nicio coaliție care are o majoritate în Parlament. Așadar nu voi desemna un premier decât atunci când voi considera că aceasta e soluția justă pentru această criză în care ne aflăm acum”, a mai spus președintele.